Rodíme se kreativní? Odpověď je ano, všichni jsme, v určité formě kreativní jen každý ji však vidí jinak. Pokud vůbec.

KREATIVITA OČIMA STÁŽISTKY

Každý job je kreativní. V každém se naskytnou situace, ve kterých musíš myslet neobvykle a vynalézavě. Nejen v reklamní branži, ale například i ve škole při řešení rovnice, při umění, vyjednávání, sportu? Prostě všude. Ve slovníku najdete, že kreativita je zvláštní druh schopnosti, invence či tvůrčí řešení problémů. Nikde se v něm ovšem nepíše, že kreativita znamená být v dvacítce mladým lvem a vymýšlet jeden slogan za druhým po cestě na tramvaj.

zdroj

Kreativita je akt proměňování nápadů a ideí do reality a pro mě osobně to znamená několik věcí. Hodně a hodně příprav. Tím samozřejmě nemyslím semestr kreativity za 15 kreditů na zahraniční vysoké škole. Základem je investovat čas do vytvoření dobrého přehledu, při kterém se neopisuje ani neustále nesrovnává s ostatními, prostě si udělat vlastní malý výzkum. Odvětví, konkurence, insighty, produkt a reklamní twisty? Není to dar z nebes, přiznejme si, že za většinou kreativních nápadů stojí spousta práce.

Krom přehledu a zájmu je důležitý i trénink, tak jako všude. Zajímat se, vymýšlet si pro sebe vlastní kreativní kampaně na oblíbené značky, diskutovat, psát si poznámky, fotit zajímavé nápady, nezahazovat nic, ani to, co vypadá být nereálné od začátku. Bez přípravy se to dotáhnout do konce dá jen těžko. Snažte si cvičit svoji všímavost. S dobrým základem může přijít ta pravá idea, jak někteří rádi tvrdí, jak blesk z jasného nebe, přičemž to s tím nebem nemá nic moc společného. Takže jediné co kreativcům zbývá je mít trpělivost, osobní pracovní morálku, sednout si za stůl, sepsat svůj nápad, domyslet ho do konce a několikrát jej ještě přepracovat do detailů. Ti nejlepší, nejkreativnější a neoceňovanější jsou ti, kteří viděli, vytvořili a řešili pravděpodobně stovky nápadů a kampaní.

zdroj

Otázka tedy není, jestli je kreativita darem od boha, od rodičů nebo tvrdá dřina, ale jak se vlastně dá napomoci tomu, aby ty správné ideje opravdu přicházely. O tom bylo toho napsaného hodně. Určitě mezi ně patří uvolněná atmosféra, bezpečný prostor, kamarádi, popuštění fantazie a samozřejmě se nestydět. Pokud je člověk ve stresu a nevyspalý, tehdy je to nadmíru těžší. To je vše? Takřka ano, pokud se chcete dozvědět víc, ptejte se lidí, bavte se o tom. Zda pomáhá, resp. nepomáhá jídlo, kolik hodin spánku je vhodných a doporučených nechme polemizovat odborníky.

Každý z nás se může naučit být kreativní. Trénujte systematicky, či kdy se vám zachce, protože systematičnost v kreativitě není o nic horší než spontánnost. Vždycky jsem byla velmi systematický člověk, a proto kreativní zadání nepojímám nijak jinak. Správně se naladit, zkoncentrovat, odsedět si to a odpracovat. To je můj recept. Neříkám, že neexistují nějaké kreativní beautiful minds, kterým to jde krásně a hned. Těm mohu zatím jen závidět. Ale věřte, že zatímco myšlenky budou neustále plynout, ty správné kreativní řešení přicházet nebo taky nepřicházet, zkušeností bude jen přibývat.

zdroj

Takže, co takhle zapracovat na vlastním receptu na kreativitu? Nebo jste ho už našli a pracujete na tom, být jedním z vyvolených? Jak se na to díváte vy?